Pondus Bloggen

Med anledning av Aftonbladets artikel om ESBL i färskfoder som många verkar vara oroliga över väljer jag nu att göra ett uttalande.

 

Aftonbladets artikel grundar sig på en studie som SVA har gjort på uppdrag av Jordbruksverket, länkar till studien och relaterade artiklar återfinns här nedan. Det man kort kan utröna av studien om man läser den är:

  • Det gjordes 39 prover på 8 okända färskfodersorter producerade i Sverige Finland och Norge som innehåller kyckling där man sökte e.coli.
  • 39/39 prover innehöll e.coli.
  • 2/39 innehöll halter som var över jordbruksverkets rekommendationer.
  • 9/39 prov innehöll halter av ESBL-bildande e.coli (förekommande i kyckling).

Hur tolkar vi då detta?

Oskar Nilsson som har genomfört studien finner det normalt att hitta e.coli i icke värmebehandlat färskfoder och är inget han utfärdar ett larm om som vissa vill ge sken av. Att ESBL hittats i 9/39 fall är såklart olyckligt dock väntat då kycklingindustrin har problem med det (samma kycklingindustri som producerar maten vi sätter på våra egna matbord).

ESBL är inte sjukdomsframkallande, dock kan det i höga doser göra bakterier resistenta mot antibiotika därför kan man om man är orolig mata med foder som inte innehåller kyckling under antibiotikakur eller mata med värmebehandlat foder (torrfoder).

Proven som innehöll högst halter är förmodligen uteslutande baserade på kyckling jag finner risken att det ska finnas skadliga nivåer i foder som innehåller flera animaliskakällor där kyckling inte är huvudingrediensen MYCKET liten.

I Sverige och övriga norden tillverkas färskfoder efter strikta HACCP-planer där chanserna för att foder ska kontamineras eller på något vis vara skadliga är mycket liten, foderråvaror tas från godkända foderleverantörer och kontrolleras från inleverans av råvara till utleverans av färdig produkt till kund.

Som kund är det dock viktigt att sköta hygienen genom att tvätta händer och diska skålar efter att man hanterat färskfoder för att minska risken att bakterier sprids och frodas.

Summa summarum jag anser det säkert att använda sig av färskfoder/BARF som inte uteslutande är baserade på kyckling inte bara våra produkter utan även våra branschkollegor/konkurrenters.

Trevlig helg på er och utfodra hunden med det ni själva tycker verkar bäst! 

/ Jonas Pahikka-aho VD Pondusfoder AB.  

Länkar:

http://www.sva.se/antibiotika/anmalningspliktig-resistens/esbl/esbl-i-farskfoder-for-hund

http://www.veterinarmagazinet.se/2016/01/resistenta-bakterier-funna-i-farskt-hundfoder/

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article22043388.ab

Publicerat 8/1 -16

---------------

 

Vår utvärdering av den nya NGK pågår för fullt och resultatet är enligt förväntningar mycket gott vi hoppas kunna börja sälja den till kund första kvartalet 2016.

Vill även passa på att önska alla en riktigt GOD JUL OCH ETT GOTT NYTT ÅR! Ser framemot ett 2016 då vi växer så det knakar :)

Publicerat 21/12 -15

---------------

Uppdatering från Cari,

Höstträningen är i full gång, och vi tränar inför vinterns mål som är EM!
EM går i Norge i början på mars. Vi har även flera intressanta tävlingar i vinter, och ser verkligen fram emot säsongen!
Hundarna känns starka och pigga, och maten är en viktig del av våra framgångar, det går verkligen inte att fuska på den biten ;-)

Vi avslutar snart sommarens tävlingar med Elit sök i Piteå med Turbo, en av våra Australian Shepherds. Ett bra foder är viktigt för att hålla energin på topp under en hel tävlingsdag, och framför allt brukset, där dagarna ibland kan vara långa. Återhämtningen är enormt viktig och ett bra foder ger energi och bra återhämtning.

/Cari Rörström

Publicerat 5/10 -15

---------------

Hej och varmt välkomna till vår nya blogg! 

Här kommer vi lägga upp korta inlägg som rör foder och hundar allmänt. 

 

Till att börja med vill vi presentera två inom hundsporten vi beslutat att sponsra under tävlingssäsongen 2015/2016. 

Anna-Lena Andersson och Cari Rörström som båda kommer tävla för Team Sweden under vinterns tävlingar i släde. 

Vi önskar dom lycka till och hoppas på ett långt och framgångsrikt fortsatt sammarbete. 

Publicerat 10/9 -15

Top